Franţa încurajează eforturile la nivel global întreprinse de INTERPOL împotriva pirateriei maritime

LYON, Franţa - Reprezentantul special al Ministerului Afacerilor Externe şi Europene francez, responsabil de coordonarea luptei internaţionale împotriva pirateriei, Jocelyne Caballero, s-a întâlnit cu secretarul general INTERPOL, Ronald K. Noble, ca parte a colaborării strânse dintre Franţa şi corpul de poliţie al lumii pentru consolidarea eforturilor internaţionale de luptă împotriva ameninţării de piraterie maritimă.

Dna Caballero şi secretarul general Noble, reuniţi la Secretariatul General al INTERPOL-ului, au revizuit strategia actuală internaţională împotriva pirateriei maritime şi proiectele privind pirateria maritimă ale Interpolului cu care Franţa este strâns asociată. Franţa a sprijinit, în special, programul de prevenire a pirateriei maritime ale INTERPOL-ului în special asigurând finanţarea proiectului EVEXI (100.000 euro în 2011) şi prin exprimarea acordului de a trimite doi oficiali pentru programul 2012 al Interpolului.

Proiectul EVEXI are ca scop să stabilească şi să promulge procedurile pentru construirea capacităţii celor şase ţări est-africane (Kenya, Madagascar, Insulele Maldive, Oman, Seychelles şi Tanzania) în colectarea de informaţii privind pirateria şi colectarea probelor criminalistice.

 

Grupul Operativ Împotriva Pirateriei Maritime al Interpolului pledează pentru un răspuns global pentru a îmbunătăţi procedurile de colectare a probelor, pentru a facilita schimbul de date, consolidarea capacităţilor regionale şi lucurul în parteneriat, Reprezentantul Special Caballero a afirmat: "Franţa recunoaşte resursele globale ale INTERPOL-lui şi angajamentul de lungă durată pentru combaterea pirateriei maritime, acestea fiind esenţiale pentru capacitatea comunităţii internaţionale de a răspunde mai bine pirateriei maritime şi pentru a aduce în faţa instanţelor pe ei implicaţi.

 

Cu planurile autorităţilor franceze pentru a facilita disponibilitatea Jandarmeriei Maritime şi a altor agenţii franceze de aplicare a legii să sprijine echipele de intervenţie ale INTERPOL-lui în incidentele maritime şi la punerea în aplicare a proiectului EVEXI ca o completare la formarea profesională de bază pentru agenţiile regionale de aplicare a legii, Secretarul General Noble al INTERPOL-ului a laudat "sprijinul activ" oferit de Franţa pentru programul INTERPOL-lui împotriva pirateriei maritime.

 

"Franţa recunoaşte că aplicarea dreptului internaţional asigură legătura critică dintre arestările făcute prin intervenţii militare şi cercetarea şi urmărirea penală a piraţilor maritimi şi a reţelelor criminale asociate", a spus şeful de la INTERPOL.

 

"O abordare bazată pe colaborare, care combină informaţii, resurse şi parteneriate strategice sunt necesare în combaterea pirateriei maritime. În această încercare, instrumentele Interpolulului la nivel global şi colaborarea cu partenerii internaţionali, cum ar fi Franţa joacă un rol crucial împotriva acestei criminalităţii transnaţionale."

 

Dna Caballero a fost însoţită de Alexandre Pichon, şeful Departamentului de Cooperare Europeană şi Internaţională la Biroul Naţional Central INTERPOL din Paris, locotenent-colonel Christian Henry al Jandarmeriei Naţionale, şi de colonelul Jacques Laine şi locotenent-colonel Christophe Hy al Jandarmeriei Maritime, care este responsabil pentru investigaţiile judiciare legate de actele de piraterie împotriva navelor franceze.

 

Vizita la Interpol efectuată de către doamna Caballero a avut loc la o săptămână după ce un tribunal din Paris a condamnat cinci bărbaţi somalezi pentru deturnarea unei bărci cu pânze aparţinând unei ţări Africane şi răpirea celor două persone ale echipajului în largul Golfului Aden, de acum trei ani.

 

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite în ultima lună a aprobat în unanimitate Rezoluţia 2020 (2011) prin care solicită tuturor celor 193 de state membre pentru a partaja informaţii cu INTERPOL, ca parte a unui răspuns global la pirateria maritimă din largul coastelor Somaliei.

 

Adunarea Generală a INTERPOL-lui în Hanoi din acest an a adoptat o rezolutie prin care indemna cele 190 de ţări membre şă facă schimb de informaţii referitoare la pirateria maritimă prin punerea la dispoziţie de către INTERPOL a unei Notificări, şi pentru a actualiza bazele de date ale INTERPOL-lui, în special cele legate de pirateria maritimă la nivel global şi bazele de date privind furtul de nave.

Newsletter

Contact Info

an image

Agentia Internationala pentru Prevenirea Criminalitatii si Politici de Securitate
Bucuresti, Str. Poterasi, Nr. 10, Sector 4

Email: office.aipcps@crime-prevention.eu
Email: office.aipcps@prevenirea-criminalitatii.ro
Email: office.aipcps@gmail.com
Email: office@brigada-antidrog.ro

web: www.prevenirea-criminalitatii.ro
web: www.crime-prevention.eu
web: www.brigada-antidrog.ro

tel./fax: 0040 31.4259.545
DIGI: 0040 771.795 218

Linkuri utile

Inspectoratul General al Politiei Romane: www.politiaromana.ro
Agentia Nationala Antidrog: www.ana.gov.ro
Ministerul de Interne din Bulgaria: www.mvr.bg
Academia de Politie din Bulgaria: www.mvr.bg
Academia de Politie din Moldova: www.academy.police.md
Academia de Politie din Romania: www.academiadepolitie.ro