2011, un an plin de realizări pentru Agenţie

Încheiem cel de al treilea an de activitate al Agenţiei Internaţionale pentru Prevenirea Criminalităţii şi Politici de Securitate şi ne permitem un răgaz pentru a privi retrospectiv. A fost un an cu rezultate mai bune decât în 2010? Putem spune că suntem mulţumiţi de activitatea noastră şi de acţiunile desfăşurate cu partenerii nostri? Fără îndoială, avem motive de mulţumire.

În plan internaţional, am participat la organizarea şi desfăşurarea celei de-a opta reuniuni anuale a şefilor structurilor de combatere a criminalităţii organizate şi antidrog din Europa de Sud-Est (Sibiu - 6-9 iunie 2011). Finalul de an a fost unul cu adevarat trepidant pentru Agenţia noastră.

În perioada 19-21 octombrie 2011, am participat la organizarea şi desfăşurarea primei Conferinţe Regionale Sud-Est Europene privind securitatea cibernetică şi cibercriminalitatea, care s-a desfăşurat la Sofia, cu o importantă prezenţă internaţională.

 

A.I.P.C.P.S. a organizat şi susţinut vizita conducerii şi delegaţiei Institutului de Criminologie şi Cercetări Criminalistice din Sofia/Bulgaria care a participat la Conferinţa Internaţională “Noi metode şi mijloace folosite în criminalistică”, desfăşurată la Bucureşti, în perioada 26-27 octombrie 2011, precum şi la schimbul de experienţă şi de bune practici cu o delegaţie similară a Institutului Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române, în zilele de 28-29 octombrie.

 

Agenţia şi-a adus contribuţia la organizarea, în data de 24 noiembrie 2011, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, a Sesiunii ştiinţifice în participare internaţională “Uniunea Europeană – spaţiu de libertate, securitate şi justiţie”, la care a participat delegaţia Academiei Ministerului de Interne din Bulgaria şi delegaţia Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” din Chişinău/Republica Moldova. Pe data de 25 noiembrie, A.I.P.C.P.S. a participat la întâlniriea dintre conducerile academiilor de poliţie din Bulgaria şi Romania, la care au fost stabilite obiectivele comune pentru 2012-2013.

 

Parteneriatul nostru cu Institutul Naţional de Criminalistică din I.G.P.R. şi cu Asociaţia Criminaliştilor din România s-a materializat cu participarea noastră la desfăşurarea Masteratului în Criminalistică, organizat de Universitatea Română de Ştiinţe şi Arte Andrei Cristea, în perioada 2009-2011.

 

2011 a fost un an de excepţie şi din punct de vedere al realizării unor documentare video extrem de importante, rezultate al colaborării noastre cu ministerele de Interne ale României şi Bulgariei, precum şi cu alte instituţii de aplicare a legii din cele două ţări. Toate cele patru documentare au fost realizate în colaborare cu Optimal Media Solution.

 

În decembrie 2010 şi mai 2011 am iniţiat şi realizat documentarele “Romania Obiectiv - Schengen 2011” şi “Bulgaria - ready to join Schengen” referitoare la demersurile întreprinse de România şi Bulgaria pentru aderarea la acest spaţiu, documentare care au fost trimise Comisiei Europene şi ţărilor membre ale Spaţiului Schengen.

 

Tot în primul semestru al acestui am realizat, la cererea Secretariatului General Interpol de la Lyon/Franţa, documentarul “Biroul Central Naţional Interpol Bucureşti”.

 

La începutul lunii iunie am iniţiat şi finalizat documentarul “Ofiţerii de la Crimă Organizată – Misiune Permamentă”, realizat la cererea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Romania, pentru prezentarea activităţii acestei instituţii. Documentarul a fost prezentat cu ocazia celei de-a VIII-a Reuniuni anuale a şefilor structurilor de crimă organizată din sud-estul Europei, Sibiu, 6-9 iunie 2011.

 

Activitatea editorială a reprezentat o altă preocupare a noastră, A.I.P.C.P.S. susţinând financiar editarea lucrărilor “Investigarea criminalistică a infracţiunilor din domeniul crimei organizate” şi “Cadrul instituţional-juridic al cooperării internaţionale pentru valorificarea probelor infracţiunii”, care au fost donate cu titlu gratuit, în vederea utilizării lor în procesul de învăţământ, Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, Academiei de Poliţie “Ştefan cel Mare” din Chişinău, Institutului de Studii pentru Ordine Publică al M.A.I. Catedrei de Criminalistică a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti, Facultăţilor de Drept ale Universităţilor Româno-Americană, Titu Maiorescu, Nicolae Titulescu, Dimitrie Cantemir, Spiru Haret şi Gheorghe Cristea, precum şi Asociaţiei Criminaliştilor din România, în parteneriat cu care au fost realizate.

 

Am acordat o mare importanţă comunicării publice prin intermediul celor două siteuri ale Agenţiei: www.prevenirea-criminalitatii.ro şi www.crime-prevention.eu.

 

În acest sens, am oferit un număr mult mai mare de ştiri, documentare, materiale de analiză din domeniul criminalităţii, al cooperării internaţionale. Paginile noastre de Internet au fost dezvoltate permanent, un loc extrem de important fiind acordat secţiunii video şi celei de Eveniment. Chiar in aceste zile am introdus o rubrică nouă, News and Media, unde veţi putea descoperi informaţii din activitatea instituţiilor de aplicare a legii din intreaga lume.

 

Acestea reprezintă numai o parte din activităţile noastre desfăşurate în acest an.

 

Considerăm că am realizat multe, că am devenit un partener redutabil în domeniul prevenirii criminalităţii şi politicilor de securitate.

 

 

 

PREŞEDINTE A.I.P.C.P.S.

 

Diplomat economist

 

Petar Nenov

Newsletter

Contact Info

an image

Agentia Internationala pentru Prevenirea Criminalitatii si Politici de Securitate
Bucuresti, Str. Poterasi, Nr. 10, Sector 4

Email: office.aipcps@crime-prevention.eu
Email: office.aipcps@prevenirea-criminalitatii.ro
Email: office.aipcps@gmail.com
Email: office@brigada-antidrog.ro

web: www.prevenirea-criminalitatii.ro
web: www.crime-prevention.eu
web: www.brigada-antidrog.ro

tel./fax: 0040 31.4259.545
DIGI: 0040 771.795 218

Linkuri utile

Inspectoratul General al Politiei Romane: www.politiaromana.ro
Agentia Nationala Antidrog: www.ana.gov.ro
Ministerul de Interne din Bulgaria: www.mvr.bg
Academia de Politie din Bulgaria: www.mvr.bg
Academia de Politie din Moldova: www.academy.police.md
Academia de Politie din Romania: www.academiadepolitie.ro