Problemele de radicalizare în rândul tinerilor, principalele motive ale recentelor acte teroriste din Europa.

Pe data de 15 iulie 2016, domnul Nikolay IVANOV, expert în cadrul Agenției Internaționale pentru Prevenirea Criminalității și Politici de Securitate (AIPCPS), a dat un interviu, în transmisiune directă, la Radioul Național Bulgar.

Acest interviu s-a referit la actul terorist care a avut loc la Nisa, Franța, pe 14 iulie 2016 și la problemele de radicalizare în rândul tinerilor, expunând, de asemenea, principalele motive ale recentelor acte teroriste din Europa.Pe parcursul interviului expertul a explicat că, în actele teroriste recente, religia nu este factorul principal.

Pentru autori, rolul major este jucat de mediul social în care au fost crescuți, de incapacitatea și refuzul de a se adapta la un stil de viață normal și de lipsa unei perspective vizibile pentru propriul lor viitor.
În cele mai multe cazuri, radicalizarea / auto-radicalizare are loc foarte repede, ideologia religioasă este doar un argument pentru săvârșirea infracțiunii.

Domnul IVANOV a spus că Franța, Belgia, Germania și Marea Britanie sunt țările cu cel mai mare potențial risc de astfel de acte teroriste, deoarece există o masă critică de oameni tineri care nu este integrată în societate și nu acceptă stilul de viață normal.

Practic, în aceste țări, există deja premisele pentru radicalizarea rapidă în rândul tinerilor.
Ca răspuns la întrebările jurnaliștilor domnul IVANOV a spus că este posibil să se ia măsuri diferite pentru a combate în mod eficient acte teroriste viitoare.

Expertul a explicat că este foarte dificil să se stabilească astfel de măsuri care pot genera rezultate rapide. În conformitate cu opiniile sale, măsurile legislative care trebuie adoptate în curând, în acest domeniu, de anumite țări, nu vor fi eficiente, deoarece, de fapt, este vorba de cetățeni ai acestor țări și nu despre terorism importat. Procesele care conduc la acte de teroare au evoluat o lungă perioadă de timp și în prezent este imposibil, doar cu câteva măsuri, într-o perioadă relativ scurtă de timp, să oprim aceste procese.

În primul rând ar fi eficient dacă cetățenii vor deveni mai precauți și vigilenți, informând poliția în cazul în care suspectează o activitate ilegală. "În situația reală, nu numai serviciile de informații, bazându-se pe capacitatea lor, pot preveni toate amenințările posibile", a conchis expertul bulgar. Potrivit d-lui Ivanov, ar fi mai bine dacă , în viitorul apropiat , serviciile de informații ale diferitelor țări vor lucra împreună mai îndeaproape pentru a deveni un factor cheie în prevenirea viitoarelor atacuri teroriste.

 

Agenția va lua măsuri pentru a lucra mai activ în programele europene legate de combaterea și prevenirea radicalizării în rândul tinerilor, în cooperare cu autoritățile de aplicare a legii din diferite țări din această regiune.

Newsletter

Contact Info

an image

Agentia Internationala pentru Prevenirea Criminalitatii si Politici de Securitate
Bucuresti, Str. Poterasi, Nr. 10, Sector 4

Email: office.aipcps@crime-prevention.eu
Email: office.aipcps@prevenirea-criminalitatii.ro
Email: office.aipcps@gmail.com
Email: office@brigada-antidrog.ro

web: www.prevenirea-criminalitatii.ro
web: www.crime-prevention.eu
web: www.brigada-antidrog.ro

tel./fax: 0040 31.4259.545
DIGI: 0040 771.795 218

Linkuri utile

Inspectoratul General al Politiei Romane: www.politiaromana.ro
Agentia Nationala Antidrog: www.ana.gov.ro
Ministerul de Interne din Bulgaria: www.mvr.bg
Academia de Politie din Bulgaria: www.mvr.bg
Academia de Politie din Moldova: www.academy.police.md
Academia de Politie din Romania: www.academiadepolitie.ro