Chestor Marian Tutilescu: Marea majoritate a statelor membre este in favoarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen

Chestor sef de politie Marian-Grigore Tutilescu - Sef Departament Schengen

Cate vizite de evaluare au avut loc pana in acest moment si cu ce concluzii?

Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, Romania si-a propus indeplinirea unui alt obiectiv strategic si anume, aderarea la spatiul Schengen. Pentru a atinge acest obiectiv, tara noastra trece printr-un intens proces de evaluare, pentru a demonstra ca indeplineste toate conditiile necesare de a fi stat membru Schengen si ca este capabila sa oferim securitate si siguranta pentru cei aproape 500 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene.

Pana in momentul de fata, Romania a parcurs cu succes toate etapele privind procesul de evaluare. In decursul anilor 2009 - 2010, au fost organizate sase din cele sapte misiuni de evaluare Schengen, Romania primind, pentru fiecare vizita in parte, un feed-back pozitiv din partea statelor membre datorita progreselor facute de tara noastra in indeplinirea acestui obiectiv. Singurul raport care recomanda re-evaluarea tarii noastre este cel in domeniul frontierelor aeriene.

De asemenea, concluziile rapoartelor au specificat faptul ca Romania este in mare masura pregatita sa adere la spatiul Schengen.

Care sunt domeniile supuse evaluarii, unde suntem in grafic si care sunt cele unde avem probleme in acest moment?

Domeniile supuse evaluarii sunt: cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre si Sistemul de Informatii Schengen/SIRENE, pentru ultimul domeniu fiind programata evaluarea in perioada 6-10 decembrie 2010.

Asa cum am mai spus, in perioada 15-17 noiembrie este programata revizitarea infrastructurii aeroportuare la cele doua aeroporturi evaluate - Henri Coanda Bucuresti si Traian Vuia Timisoara.

Pentru aceasta, am construit de la zero doua terminale pentru viitoarele zboruri non-Schengen, punand la dispozitia cetatenilor europeni, din martie 2011, o infrastructura moderna care indeplineste toate standardele in materie.

Pentru ultima vizita de evaluare in domeniul SIS, una din masurile compensatorii prevazute de aquis-ul Schengen, am construit un sistem comun de informatii, un sistem care exista in fiecare stat membru si care ofera politistilor posibilitatea de a utiliza un instrument de lupta impotriva manifestarilor infractionale si care va facilita, in acelasi timp, un schimb rapid de informatii intre autoritatile de aplicare a legii din statele membre.

Ministerul Administratiei si Internelor este institutia coordonatoare a procesului de aderare la spatiul Schengen. Din aceasta perspectiva, cum ati colaborat cu celelalte institutii?

Eforturile de aderare la spatiul Schengen au fost coordonate si supravegheate de Ministerul Administratiei si Internelor, prin intermediul Departamentului Schengen. Cu toate acestea, avand in vedere domeniile diferite in care am fost evaluati, MAI nu este singurul minister implicat in aceasta activitate de realizare a obiectivelor necesare aderarii la spatiul Schengen.

Alte institutii implicate in procesul de aderare la spatiul Schengen sunt: Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice prin Autoritatea Nationala a Vamilor, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal.

Chestiunile legate de aderarea la spatiul Schengen sunt analizate permanent, intr-un cadru institutionalizat, in cadrul Comisiei Nationale de Auto-evaluare Schengen, organism interministerial, prezidat de Ministerul Administratiei si Internelor.

In data de 16 septembrie 2010 a fost inaugurat Biroul SIRENE national din cadrul Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala. Care este importanta acestei structuri in cadrul cooperarii politienesti internationale derulate intre statele membre Schengen?

Marea familie Schengen nu ne ofera doar libertate de miscare si lipsa controalelor la trecerea frontierei, ci si asumarea unor reguli foarte clare si strict aplicate.

Securitatea interna a tarilor membre nu va fi pusa in pericol prin libera circulatie a celor care vor dori sa "speculeze" aceasta libertate, dintr-un simplu motiv: la momentul ridicarii controlului la frontierele interne, statele membre vor pune in practica un sistem de masuri compensatorii care vizeaza mai multe paliere, respectiv circulatia persoanelor (regimul de vize si cooperarea pe linie consulara), cooperarea politieneasca si, nu in ultimul rand, cooperarea judiciara a statelor membre Schengen.

Cea mai semnificativa masura compensatorie este reprezentata de un sistem comun european de informatii- Sistemul de Informatii Schengen, care contine date cu privire la persoane si bunuri, folosite de autoritatile de aplicare a legii in interes operativ, facilitand astfel, un schimb rapid de informatii.

Biroul SIRENE are un loc foarte important in aceasta organizare, fiind interfata umana a Sistemului de Informatii Schengen, punctul de contact prin care se schimba informatii suplimentare cu privire la datele existente in sistem. Biroul Romania, inaugurat de curand, a fost construit in integralitate din fonduri europene. Este un birou modern care este deja implicat in diferite proiecte desfasurate la nivel european si in cadrul grupurilor de lucru organizate la Bruxelles.

Considerati ca populatia din Romania este suficient de bine informata in ceea ce priveste avantajele aderarii la spatiul Schengen?

Ministerul Administratiei si Internelor se preocupa, permanent, de informarea cetatenilor si implicit, de informarea opiniei publice nationale si internationale cu privire la semnificatia si implicatiile aderarii Romaniei la spatiul Schengen. In acest sens, impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe, derulam campania de informare "Schengen. Calatoreste liber, fii responsabil".

Obiectivul campaniei este cresterea gradului de informare publica privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen prin mediatizarea progreselor, actiunilor realizate, actiunile de indeplinit, avantajele conferite de acest statut, schimburi preconizate, comunicarea oficiala in ceea ce priveste masurile dispuse de Guvernul roman privind prevenirea si combaterea criminalitatii comise de cetatenii romani.

Campania se deruleaza pe doua paliere, intern si extern. Pe plan intern dorim informarea cetatenilor romani cu privire la semnificatia si implicatiile aderarii la spatiul liber si a drepturilor si obligatiilor ce decurg din noul statut al Romaniei.

Pe plan extern, deja am organizat o serie de evenimente atat in Romania cat si in strainatate, prin care am informat statele membre, institutiile europene si opinia publica despre eforturile si actiunile noastre pentru atingerea acestui obiectiv. Am efectuat vizite cu ziaristi de la importante publicatii europene in diferite locatii de pe frontierele externe ale Romaniei si pot sa va spun ca feed-back-ul a fost unul foarte pozitiv.

Vom continua si in perioada urmatoare activitatile de acest gen pentru ca dorim sa venim in intampinarea dorintei firesti a opiniei publice europene cu privire la acest proces. In acelasi timp, prin acest timp de activitati, dorim sa asiguram o informare corecta si direct de la sursa a cetatenilor europeni.

Unele dintre statele Uniunii Europene si-au manifestat deja sprijinul pentru Romania in perspectiva aderarii. Apreciati ca vom avea probleme din partea altor state?

Statele membre si-au exprimat deja satisfactia cu privire la modul in care Romania a implementat, pana in acest moment, recomandarile echipelor de evaluare si primim, cu finalizarea fiecarei vizite de evaluare, un feed-back pozitiv si asta datorita progreselor facute de tara noastra si seriozitatii de care dam dovada in indeplinirea acestui obiectiv.

Avem parteneriate, pe diferite domenii ale acquis-ului Schengen cu multe dintre statele membre, care in permanenta sunt alaturi de noi si ne sustin in vederea indeplinirii acestui obiectiv. Din semnalele primite si discutiile avute cu acestea, pot sa va spun ca marea majoritate a statelor membre sunt in favoarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Bineinteles, trebuie sa finalizam toate evaluarile tehnice pentru ca statele membre sa se poata pronunta dar eu sunt convins ca nu vom avea probleme si ca vom incheia acest parcurs tehnic fara nicio problema.

In acelasi timp, avem contacte permanente cu state care fie nu si-au definitivat pozitia, fie manifesta pentru moment reticenta in ceea ce priveste aderarea noastra la spatiul Schengen, pentru a rezolva cu celeritate si aceste probleme.

Care sunt, din perspectiva MAI, urgentele pe care le avem de indeplinit pentru respectarea calendarului de evaluare?

Prioritatea noastra, in perioada ce urmeaza, este finalizarea ultimelor doua vizite de evaluare, re-evaluarea in domeniul frontierelor aeriene si evaluarea in domeniul SIS.

In ceea ce priveste vizita de evaluare in domeniul frontierelor aeriene, din punctul nostru de vedere, situatia, in teren, este una foarte buna iar felul in care au fost reabilitate locatiile respective imi intareste convingerea ca vizita de re-evaluare va avea un rezultat pozitiv. Toate criteriile Schengen in ceea ce priveste impartirea fluxurilor si functionalitatile de frontiera (spatii Politie de Frontiera, facilitati de control, instalatii si echipamente) sunt indeplinite la cele mai inalte standarde de functionare.

In ceea ce priveste vizita de evaluare in domeniul SIS din perioada 6-10 decembrie 2010, pregatirile sunt in desfasurare si implica eforturi concertate pe mai multe planuri, legislativ, procedural, tehnic si de pregatire a personalului.

Deja, conform calendarului aprobat la Bruxelles, Romania s-a conectat incepand cu data de 5 noiembrie 2010 la SIS.

Programul vizitei de evaluare Schengen in domeniul SIS/SIRENE vizeaza evaluarea din punct de vedere al indeplinirii standardelor Schengen a structurilor MAI cu competente in domeniu, dupa cum urmeaza: Centrul National SIS, Biroul SIRENE, Sectia 1 politie a Municipiului Bucuresti, Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, Inspectoratul Judetean de Politie Arges, Inspectoratul Judetean de Politie Iasi, Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, precum si posibile vizite surprize.

 

Interviu realizat de Petre Craciun

Newsletter

Contact Info

an image

Agentia Internationala pentru Prevenirea Criminalitatii si Politici de Securitate
Bucuresti, Str. Poterasi, Nr. 10, Sector 4

Email: office.aipcps@crime-prevention.eu
Email: office.aipcps@prevenirea-criminalitatii.ro
Email: office.aipcps@gmail.com
Email: office@brigada-antidrog.ro

web: www.prevenirea-criminalitatii.ro
web: www.crime-prevention.eu
web: www.brigada-antidrog.ro

tel./fax: 0040 31.4259.545
DIGI: 0040 771.795 218

Linkuri utile

Inspectoratul General al Politiei Romane: www.politiaromana.ro
Agentia Nationala Antidrog: www.ana.gov.ro
Ministerul de Interne din Bulgaria: www.mvr.bg
Academia de Politie din Bulgaria: www.mvr.bg
Academia de Politie din Moldova: www.academy.police.md
Academia de Politie din Romania: www.academiadepolitie.ro