Studiu: 22 de milioane de americani folosesc droguri ilegale

Mai mult de 9% din populatia Statelor Unite foloseste droguri ilegale, conform Studiului National privind Drogurile si Sanatatea din 2010, elaborat de Oficiul privind politica nationala a controlului drogurilor, de la Casa Alba.

Procentul este cu putin mai mare fata de 2009 si aproximativ la acelasi nivel cu cifrele date de studiul din 2008.

“Sunt incurajat de faptul ca nu sunt cresteri semnificative privind consumul de droguri in ultimul an”, spune Gil Kerlikowske, directorul Oficiului privind politica nationala privind controlul drogurilor, de la Casa Alba. Oficialul american a mai adaugat : “Cu toate astea, studiul de astazi arata ca folosirea drogurilor in America ramane la un nivel inacceptabil”, citat de cnn.com.

 

17 milioane de consumatori de marijuana

 

Studiul a luat in calcul consumul de marijuana, cocaina, heroina, halucinogenele, substantele care se poat inhala si cateva droguri farmaceutice folosite in scopuri non-medicale. Rezultatele cercetarii arata ca marijuana a fost drogul cel mai folosit, existand 17 milioane de consumatori in 2010, cu 3 milioane mai mult decat in 2007.

 

In 2010, 7 milioane de oameni au utilizat droguri psihoterapeutice (incluzand stimulantele, tranchilizantele, analgezicele si sedativele) in scopuri non-medical, iar 1.2 milioane au folosit halucinogene, conform studiului. Cifrele sunt similare cu cele de acum cativa ani.

 

1.5 milioane de americani au folosit cocaina, similar cu 2009, insa in 2006 erau doar un milion de consumatori. Utilizarea de metamfetamina a scazut cu mai mult de jumatate intre 2006 si 2010.

 

Numarul tinerilor care consuma droguri a continuat sa creasca. In 2008, 19.6% din tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani consumau droguri, pentru ca in 2010, procentul sa ajunga la 21.5%. Cresterea, adauga cei care au intreprins studiul, se datoreaza cresterii consumului de marijuana.

 

Utilizarea de droguri de catre adolescentii de 12-17 ani a ramas la procentul de 10%.

 

Gil Kerlikowske sustine ca statele care permit folosirea de marijuana in scopuri medicale ar fi putut sa contribuie, de asemenea, la cresterea consumului ilicit. Acesta adauga: “Cercetarile in curs dezvaluie potentiale legaturi intre legile statelor, permitand accesul la consumul de marijuana in scopuri medicale si ratele de crestere a consumului.”

 

“Eu indemn toate familiile - dar in special pe acelea care militeaza pentru folosirea canabisului in scopuri medicale – sa-si dublez eforturile pentru a-i face pe tineri sa constientizeze efectele negative, educandu-i realist in domeniul sanatatii, facandu-i sa constientizeze consecintele cauzate de consumul de droguri ilegale, de asemenea”, adauga acesta.

 

Marijuana este drogul cel mai comun printre primii consumatori de droguri, conform studiului. Printre cei care au inceput sa foloseasca droguri in anul anterior studiului, 62% au declarat ca au folosit la inceput marijuana, 26% au folosit farmaceutice (tranchilizante ori stimulante), doar 9% au folosit prima data inhalanti.

 

Varsta la care oamenii incep sa foloseasca marijuana este in crestere. Conform studiului din 2002, varsta minima era 17 ani, conform studiului din 2010, varsta este de 18.4 ani.

 

Cat de greu/usor le este americanilor sa-si procure droguri?

 

Aproximativ jumatate dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani au afirmat ca este destul de usor sau foarte usor sa iti procuri marijuana, un tanar din cinci spune ca este usor sa procuri cocaina, si unul din 10 spune ca este usor sa faci rost de heroina, conform studiului.

 

<.b>Utilizarea de alcool in Statele Unite

 

Peste 131 milioane de americani cu varste de peste 12 ani consuma alcool. Cifra reprezinta aproximativ jumatate din populatie, fiind similara cu cea a anului trecut.

 

Circa un sfert dintre participantii la studiu au fost intrebati daca, in ultima luna, au consumat mai mult de 5 bauturi in aceeasi zi, 7% dintre ei raspunzand ca da.

 

10 milioane de tineri cu varsta cuprinsa intre 12 si 20 de ani beau, 65% au recunoscut ca au fost ocazii la care au baut mai mult de 5 bauturi in aceeasi zi.

 

Mai mult de 11% dintre americani au condus sub influenta alcoolului in anul de dinaintea studiului.

 

De asemena, conform acestui studiu, varsta la care, cel mai probabil, oamenii au condus sub influenta alcoolului este de 21-25 de ani.

 

Scade consumul de tutun

 

Circa 70 de milioane de americani cu varsta de peste 12 ani consuma tutun. S-a remarcat scaderea cu 3 procente fata de studiul din 2002. Consumul de tigari a remarcat o scadere semnificativa in ultimii ani.

 

In 2002, cam 15% din tinerii cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani au folosit tutun, iar in 2010 procentul este de 11%.

 

59% dintre cei care s-au apucat de fumat au declarat ca au fumat inainte de 18 ani, aflam din studiul pe 2010.

 

2.6 milioane americani au beneficiat de tratament

 

Mai mult de 23 de milioane de americani au nevoide de tratament pentru consum de droguri ori de alcool, dar numai 2.6 milioane dintre acestia au beneficiat de tratament. Ceilalti au afirmat ca nu au avut nevoie de asistenta medicala. (Sursa: CNN)

 

Traducere de Alexandra Calin

Newsletter

Contact Info

an image

Agentia Internationala pentru Prevenirea Criminalitatii si Politici de Securitate
Bucuresti, Str. Poterasi, Nr. 10, Sector 4

Email: office.aipcps@crime-prevention.eu
Email: office.aipcps@prevenirea-criminalitatii.ro
Email: office.aipcps@gmail.com
Email: office@brigada-antidrog.ro

web: www.prevenirea-criminalitatii.ro
web: www.crime-prevention.eu
web: www.brigada-antidrog.ro

tel./fax: 0040 31.4259.545
DIGI: 0040 771.795 218

Linkuri utile

Inspectoratul General al Politiei Romane: www.politiaromana.ro
Agentia Nationala Antidrog: www.ana.gov.ro
Ministerul de Interne din Bulgaria: www.mvr.bg
Academia de Politie din Bulgaria: www.mvr.bg
Academia de Politie din Moldova: www.academy.police.md
Academia de Politie din Romania: www.academiadepolitie.ro